Recept na dýňovou polévku

Po několika pokusech jsem si vzpomněla na svůj loňský recept na nejlepší dýňovou polévku. Odkládám si sem recept, abych ho příští rok nemusela znovu objevovat.

Pro 2 porce je třeba

Dýně (jakákoliv, třeba máslová, hokkaidó nebo jiná) oloupaná (dýně hokkaidó se nemusí loupat) a nakrájená na kostičky 1 kus

Mrkve kolik zrovna doma mám, třeba 2 větší kusy, nakrájet na kostičky

Cibule červená 0,5 cibule, nakrájet na kostičky

Stroužek česneku 1 kus, nakrájený na kostičky

Zeleninový bujón 1 kus

Vrchovatou lžičku másla a asi 2 lžíce olivového oleje

Koření: kurkuma asi 1 lžička, sůl asi 1 lžička, nakrájený zázvor asi 1 cm, pár kapek citrónu na závěr

Recepis

Oloupeme dýni a mrkve, nakrájíme na malé kousíčky. Rozpálíme směs másla a olivového oleje a orestujeme cibuli a česnek. Po orestování přidáme dýni a mrkev a ještě vše restujeme asi 10 minut. Zalijeme vodou tak, aby voda sahala zhruba do úrovně dýně a mrkve. Přidáme sůl, kurkumu, zeleninový bujón a nakrájený zázvor. Vaříme dokud dýně a mrkev nezměknou a potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme pár kapek citrónu. Polévku ozdobíme bazalkou, lžící bílého jogurtu nebo smetany a přisypeme pražená slunečnicová semínka.


Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s